Analyytikko: Käytätkö liikaa exceliä?

Taulukkolaskentaohjelmaa tarvitaan aina, mutta tiedätkö milloin käytät sitä väärään tarkoitukseen?

analytiikkaosaaminen excelista eteenpäin

IDC:n raportti paljastaa, että analyytikot käyttävät Exceliä väärin. Listasimme tilanteita, joissa tämä analyytikon työssä näkyy.


      21 miljoonaa analyytikkoa kayttaa excelia vaarin    

On valtavasti merkitystä, käytetäänkö exceliä sille parhaiten soveltuviin työtehtäviin.

Milloin näin ei ole?

 

1. Fiksujen analyytikkojen aikaa menee hukkaan

Pelkkä taulukkojen päivittäminen käsin voi viedä jopa 7-8 h/vko – siis käytännössä 1 työpv. Yksi analyytikko haaskaa joka vuosi siis jopa satoja työtunteja, jotka voisi käyttää produktiivisemmin.


           26 h per vko exceleiden paivittamiseen 400 x 176


Käsipelillä tekeminen altistaa inhimillisille virheille. Virheiden korjaaminen teettää puolestaan lisää työtä.

 

2. Useamman tietolähteen tuominen samaan datasettiin tuottaa päänvaivaa - ja virheitä

Tärkeää dataa olisi tarjolla useista sisäisistä ja ulkoisistakin lähteestä: valitettavasti taulukkolaskentaohjelma toimii huonosti erilaisten rajapintojen kanssa.

Seurauksena on, että analyytikko tuo dataa kopioimalla ja liittämällä. Tiedon yhdistely on alkeellista ja johtaa väistämättä siihen, että taulukon dataa on siivottava käsin joka kerta.

Pahinta tietysti on, että kun alkuperäinen data muuttuu tai sitä tulee lisää, on aloitettava koko homma alkutekijöistään.

yli 80 % tuo dataa leikkaamalla ja liimaamalla 400 x 176

Funktioihin ja makroihin ilmestyy helposti virheitä, kun uutta tietoa liitetään. Virheet on etsittävä ja joskus ne jäävät datasettiin sotkemaan lopputulosta.

 

3. Lisää duunia käsipelillä - ja ensi kuussa taas sama

Datan jäsentely on yleensä analytiikan työläin vaihe ja datan valmistelu laskentataulukossa on yksinkertaisesti tehotonta. Moni saa siinä työpäivän (ja ylikin) kulumaan - ja toistaa saman viikoittain, kuukausittain tai kvartaaleittain.

Analyytikot heittävät tietämättään hukkaan valtavasti työaikaa viikosta toiseen, vaikka monet analyytikon työn toistuvat tehtävät voisi helposti automatisoida ja käyttää aikaa enemmän analyyseihin.

 

4. Makrot tunkevat jo uniisikin

Toistuvien osuuksia korvataan makroilla. Yrityksessänne ollaan ehkä jo riippuvaisia jonkun makroista: seurauksena on, että analyytikko eli sinä teet pitkää päivää.

Lomien aikaan muita kollegoita voi olla vaikea perehdyttää makrojen saloihin, joten yksinkertaisempaa on keskeyttää lomansa ja hoitaa raportointi itse. 

 

5. Tuottamasi raportit jäävät hyödyntämättä

Kun analyysi on Excel-tiedostoissa ja johdon raporteissa, ne todennäköisesti eivät ole helposti koko organisaation saatavilla ja ne myös vanhenevat nopeasti.

Tieto jää hyödyntämättä, kun osa henkilöistä, jotka tiedosta hyötyisivät, ei koskaan näe sitä.

Vaikka käytössänne olisikin visualisointiratkaisu (esim. Tableau tai PowerBI), et välttämättä pysty excelillä tuottamaan dataa, jota kaivattaisiin.

 

6. Et pysty vastaamaan johdon esittämiin kysymyksiin

Taulukkolaskenta riittää kuvailevaan analytiikkaan. Mutta analytiikolta oletetaan tietenkin enemmän - kykyä nähdä tulevaan.

Ennakoivaan analytiikkaan siirtymisessä et pärjää excelillä, toisaalta koodin opettelu tai mallien tilaaminen vievät aikaa ja/tai rahaa. 

 

Valoa on tunnelin päässä

Moderni analytiikka-alusta vastaa kaikkiin ylläkuvattuihin haasteisiin. 

Jos sinua kiinnostaa pääsy mihin tahansa dataan sekä nopea siirtymä ennakoivaan analytiikkaan ja datatieteeseen, varaa aika ilmaiseen demoon:  Varaa ilmainen demo ja opi uutta

Tarkista nämä, jos haluat onnistua data-analytiikkona

*Lähde: IDC:n raportti The State of Self-Service Data Preparation and Analysis Using Spreadsheets