Tableau Prep vs Alteryx: Kumpi datan valmisteluun (Data Preparation)?

Tyypillinen tilanne asiakkaillamme: Tableau on harkinnassa/testauksessa tai jo käytössä, mutta seuraavaksi yrityksen tarkoituksena on hyödyntää vielä paremmin saatavilla olevaa dataa ja sitä on erittäin paljon. Mistä työkalu datan valmisteluun?

Tableau Prep vai Alteryx 610 x 406

Asiakas on tässä vaiheessa todennut, että Tableaun  ominaisuudet eivät riitä sofistikoituneemman ja suurten datamäärien aggregoitujen tulosten tuomiseen esille. Joten herää kysymys - "Tarvitsemme datan valmisteluun lisää muskeleita? Mikä on paras työkalu datan valmisteluun (data preparation), jotta Tableausta saadaan mahdollisimman paljon irti: Alteryx vai Tableau Prep?"

Kyseessä ei siis ole päätös, jonka perusteella mahdollisesti luovutaan Tableausta datan visualisointityökaluna, vaan on tarpeen arvioida haastetta toisella tapaa.

Tableau on Alteryxin strateginen teknologiakumppani, ja vastaus riippuukin paljolti useasta asiasta: mitä ollaan tekemässä; painotetaanko datan visualisointia vai ei; ja varsinkin siitä - mihin ollaan pidemmällä tähtäimellä menossa.

Disclaimerinä, että osa kohdista perustuu Alessan kokemuksiin ja mielipiteisiin näistä tuotteista usean vuoden kokemuksella. Vertailtavat tuotteet myös kehittyvät kovaa vauhtia ja puutteita korjataan uusissa versioissa.

1. Työkalujen määrä & käyttökokemus

Alteryxillä on valittavana yli 250 työkalua.
Prepissä työkaluja on 7.
(tilanne 09/2020)

Alkuvaiheen käyttökokemuksessa tämä merkitsee sitä, että Prepillä on helpompi löytää tarvitsemansa. Samalla se tarkoittaa myös sitä, että kun datakäsittelyn nälkä kasvaa, yksinkertaiseltakin tuntuvia työkaluja saattaa tarvita lisää. Esimerkiksi jos tarvitset yksinkertaisen Multi Row Formula -työkalun (kaavassa voidaan viitata toisiin riveihin), sitä ei ainakaan kirjoitushetkellä Prepistä vielä löydy. Alteryxin käyttäjäkokemusta parantaa Favourite tools -valikko, johon voit kerätä useimmin tarvitsemasi työkalut. Ilman muokkausta Favouriet tools näyttää viimeksi käyttämäsi.

Sisääntuotavien datatyyppien käsittelyssä Prep auttaa käyttäjää, jonka ei tarvitse varsinaisesti tunnistaa sellaisia termejä kuten Boolean, Integer ja String. Jos kuitenkin luettavien tiedostojen data muuttuu, saattaa automatiikka tunnistaa tietotyypin väärin ja koko prosessi rikkoutuu.

Yksinkertaistaen: Alteryxin työkalupaletti voi viedä data-analytiikkasi täysin uusiin sfääreihin, mutta jos tyydyt perustyökaluihin, Prepiä on hieman helpompi käyttää ja kokonaiskustannus voi jäädä hieman edullisemmaksi.

2. Toiminnallisuudet datan valmisteluun

Kuten jo työkalujen määrästä voi päätellä, Alteryx (yli  250 työkalua) päihittää Prepin (7 työkalua) kun vertaillaan, kuinka moniin erilaisiin datanvalmistelun tarpeisiin työkalu vastaa.

Alteryxissä on siis melkoinen tukku työkaluja ja perustekemiseen tarvittavat ovat Favourites -kohdassa esillä. Alteryx mahdollistaa lähes kaiken irti ottamisen datastasi: mahdollisuudet ovat rajattomat. Voit rakentaa makroja ja analytiikka-äppejä (Analytic Apps), joiden avulla sinä tai muut käyttäjät tutkivat dataa ilman että heidän tarvitsee osata käyttää Alteryxiä syvällisesti. Alteryxin megatyökalusetin ansiosta voit myös vastata moniin polttaviin business-kysymyksiin, etkä tarvitse siihen Tableauta.

Sen sijaan Tableau Prep ei tässä kohtaa pysty vastaamaan samalla mitalla Alteryxille. Prepin kehittäjien painotus on ollut työkalun käyttäjäystävällisyydessä, mikä aiheuttaa ongelmia, kun Multirow formula (Multirow formula = kaava joka viittaa muihin soluihin) ja muut funktiot puuttuvat. Toki niiden puute ei estä datan valmistelua, mutta työ jää hieman puolitiehen tai tarve pitää ratkaista mutkan kautta.

Toiminnallisuuksien osalta Alteryx hakkaa Prepin mennen tullen.

"The practical functions definitely trump the design and simplicity. So from my perspective, I would favour Alteryx." Daisy Jones, - Alteryx ja Tableau -kouluttaja, The Information Lab

3. Ulkoasu - miltä workflow näyttää

Kuten järeältä työkalulta voi olettaa, Alteryxin mahdollisuudet voivat alussa vaikuttaa ylitsevuotavan monipuolisilta, ja Prep onkin rehellisyyden nimessä varmasti helpompi omaksua. Prep myös yksinkertaisesti näyttää hyvältä: viivat työkalujen välillä ovat tyyliteltympiä sekä työkaluikonien siirtäminen työpöydälle on coolimman tuntuista. Sinänsä aivan sama workflow näyttää Prepissä tyylikkäämmältä kuin Alteryxissä.

Alteryxissä saman workflown ulkoasu on enemmän "asiapohjalla" eli "toimii, vaikka ei näytäkään suorilta käsin niin siistiltä". Mutta jälleen kerran on muistettava, että mikä on kultaa ulkopuolelta voi olla ainakin jonkin verran silkkoa sisältä: siisti design ei välttämättä takaa laadukasta ja virheetöntä workflowta. Sen sijaan hyvä ulkoasu edistää työnkulun kommunikoimista muille.  Kaiken kaikkiaan tällä osa-alueella keskustellaan paljolti makuasioista.

4. Fokus visualisoinnissa vai vastauksia jo datan valmisteluvaiheessa?

Kahden vertailussa olevan työkalun valinnassa olennaista on miettiä, missä käyttötarpeiden fokus on - ja joskus fokus on kummassakin. Prepin ansiosta Tableau niputtaa yhteen datan valmistelun perusominaisuudet ja pitkälle viedyn visualisointityökalun. Prep tuottaa outputtina Tableau Hyper File -tiedoston, jota voidaan suoraan hyödyntää Tableau Desktopissa.

Alteryxistä löytyvät staattisen raportoinnin ominaisuudet (esim. excel, pdf- tai powerpoint-raporttien automatisoidut lähetykset), jotka toisinaan riittävät erittäin hyvin yrityksen tarpeisiin. Lisäksi Alteryxistä voidaan luonnollisesti tuottaa Tableaun visualisointityökalussa hyödynnettävää dataa suoraan Tableau Hyper File -tiedostona tai julkaista suoraan Tableau Serverille.

Kysy siis, missä oivallukset halutaan saada aikaan? Visualisoinneissa vai datan käsittelyvaiheessa vai kumpaakin?

5. Simppeli perustyökalu, joka näyttää hyvälle vai karu työkalu, joka tekee enemmän?

Kuten varmaan jo arvasitkin, yhtä ja oikeaa vastausta ei siis ole. Jos datan simppeli valmistelu (putsaus, jäsentely ja aggregointi) riittävät, Prep riittää. Jos esittäminen on ensiarvoista organisaatiollesi ja jos käyttäjänä annat erityistä painoarvoa tyylikkäälle workflowlle, Prep sopii Tableaun kaveriksi.

Jos taas datamäärät ovat suuria ja haluatte varmistaa kaksi asiaa: 1. luotettavan ja helpon datan valmistelun (putsaus, jäsentely ja aggregointi) Tableaun käyttöön ja 2. että saatte vastauksen kaikkiin kysymyksiinne esim. työstämällä aikasarjoja tai tekemällä ennusteita jne jne jo ennen visualisointia - valinta osuu Alteryxiin. Visualisointityökalun arvo korostuu sitä paremmin, mitä jalostuneempaa tietoa voitte jakaa. 

Kerromme mielellään, mitä kaikkea Alteryxillä voidaan datan valmistelun lisäksi tehdä. Varaa aika kalenteristamme ja selvitetään, mikä teidän tarpeisiinne on oikea ratkaisu. 

Varaa online-demo